8 listopada jest Europejskim Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Dzień ten został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro-Taques – organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem projektu jest promowanie zdrowej diety, dobrych nawyków żywieniowych oraz regularnego spożywania posiłków. Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. W tym roku w naszej szkole odbywał się 8 i 9 listopada. W środę 8 listopada Samorząd Uczniowski wraz z opiekunem Panią K. Wójcik przygotował mały poczęstunek. Były to owocowe koktajle oraz szaszłyki, którymi częstował na długiej przerwie wszystkich uczniów naszej szkoły. Ponadto obecni w tym dniu w szkole nauczyciele oraz pracownicy mogli częstować się ekologicznymi jabłkami, gruszkami i śliwkami. Dodatkowo na zajęciach technicznych wspólnie z Panią A. Kopczyńską uczniowie klasy V i VII przygotowywali zdrowe i kolorowe kanapki. Natomiast w czwartek 9 listopada uczniowie klasy IV razem z wychowawcą Panią A. Nogą w ramach działań SK PCK i tematyki związanej z godziną wychowawczą obejrzeli film edukacyjny „10 zasad zdrowego stylu odżywiania i życia” przygotowanego przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Uczniowie poznali piramidę żywieniową, dowiedzieli się, jak odróżniać produkty niekorzystne i szkodliwe dla zdrowia od zdrowej żywności. Wspólnie przygotowali zdrowe kanapki, sałatki warzywno-owocowe oraz pyszne przekąski. Przygotowanymi zdrowymi posiłkami poczęstowali uczniów zerówki. Mamy nadzieję, że udział w akcji promującej zdrowy styl życia przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie zdrowych posiłków.
Katarzyna Wójcik
Anna Kopczyńska
Anna Noga