EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO ŻYWIENIA

8 listopada jest Europejskim Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Dzień ten został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro-Taques – organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem projektu jest promowanie zdrowej diety, dobrych nawyków żywieniowych oraz regularnego spożywania posiłków. Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. W tym roku w naszej szkole odbywał się 8 i 9 listopada. W środę 8 listopada Samorząd Uczniowski wraz z opiekunem Panią K. Wójcik przygotował mały poczęstunek. Były to owocowe koktajle oraz szaszłyki, którymi częstował na długiej przerwie wszystkich uczniów naszej szkoły. Ponadto obecni w tym dniu w szkole nauczyciele oraz pracownicy mogli częstować się ekologicznymi jabłkami, gruszkami i śliwkami. Dodatkowo na zajęciach technicznych wspólnie z Panią A. Kopczyńską uczniowie klasy V i VII przygotowywali zdrowe i kolorowe kanapki. Natomiast w czwartek 9 listopada uczniowie klasy IV razem z wychowawcą Panią A. Nogą w ramach działań SK PCK i tematyki związanej z godziną wychowawczą obejrzeli film edukacyjny „10 zasad zdrowego stylu odżywiania i życia” przygotowanego przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Uczniowie poznali piramidę żywieniową, dowiedzieli się, jak odróżniać produkty niekorzystne i szkodliwe dla zdrowia od zdrowej żywności. Wspólnie przygotowali zdrowe kanapki, sałatki warzywno-owocowe oraz pyszne przekąski. Przygotowanymi zdrowymi posiłkami poczęstowali uczniów zerówki. Mamy nadzieję, że udział w akcji promującej zdrowy styl życia przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie zdrowych posiłków.

Katarzyna Wójcik
Anna Kopczyńska
Anna Noga

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status