Owoce i warzywa w szkole

Nasza Szkoła kolejny raz bierze udział w programie Agencji Rynku Rolnego

„Owoce i warzywa w szkole”.

Głównym celem programu Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce i warzywa w szkole” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.

Program ten skierowany jest do dzieci uczęszczających do szkół podstawowych, tj. realizujących obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego oraz dzieci klas I-III.

W naszej szkole udział w programie bierze 94 dzieci.

Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).

Dzieciom uczestniczącym w programie w każdym semestrze przez 10 tygodni udostępniane są 2 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa oraz soki. Dzieci otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkoły odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca firma Jacek Prokopczyk ,,Junior”.

Aby skutecznie i trwale ukształtować nawyki żywieniowe – dzieci nie tylko otrzymują porcje owoców i warzyw, ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o zaletach spożywania owoców i warzyw (konkursach, wycieczkach, wystawach, gazetkach tematycznych, wspólnych śniadaniach, itp.).

Dlaczego owoce i warzywa są takie ważne?

Owoce i warzywa są najlepszym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Ponadto, ponieważ mają one działanie alkalizujące, przeciwdziałają zakwaszeniu organizmu. Zawartość antyoksydantów, którymi są flawonoidy, karotenoidy czy wit. C i E sprawia, że mają działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Dlatego owoce i warzywa powinny stanowić podstawę żywienia i być dodawane praktycznie do każdego posiłku (należy zjadać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie).
Jakie owoce i warzywa powinniśmy jeść? Przede wszystkim różnokolorowe, bo każdy kolor to inne składniki niezbędne dla zdrowia naszego organizmu:

  1. Chlorofil – zawierają go warzywa zielone np. sałata, szpinak, brokuły, jarmuż

  2. Karotenoidy – zawierają je owoce i warzywa żółte i pomarańczowe np. dynia, marchew, pomarańcza, banan, papryka

  3. Antocyjany – to składnik owoców i warzyw czerwonych, niebieskich czy fioletowych np. bakłażan, jeżyny, jagody, borówki, truskawki, burak, granat, papryka, pomidor

  4. Betalainy – zawierają je owoce i warzywa żółte, fioletowe i czerwone

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *